Bedrijfstraining met paard

   Dierentolk Birgitta van Spronsen


     Intuitïef communiceren met dieren


       Bedrijfstraining met paard

          Teambuilding

               Mindful met elkaar communiceren

              met behulp van paarden en intuïtie

 

Om het beste uit het team te halen, is het belangrijk dat het team samenwerkt. Voor elke onderneming is dat van wezenlijk belang.


Een effectieve en creatieve manier is teambuilding met paarden.


Hoe effectief is de communicatie binnen je team?

Wie is de werkelijke leider binnen je team?

Is de taakverdeling binnen je team goed geregeld?

Kun je in onverwachte situaties blind op elkaar vertrouwen?


Deze elementen komen tijdens de training aan bod.


Hierbij wordt een beroep gedaan op het inlevingsvermogen, de vindingrijkheid en de teamgeest. Er wordt zowel een geestelijke als een lichamelijke inspanning van de deelnemers gevraagd.

Het is mogelijk om de kwaliteiten van elkaar boven te krijgen en daar de aandacht op te leggen. Welke kwaliteiten kun je bij elkaar ontdekken en hoe vestig je hier de aandacht op. In een vreemde context, net buiten de comfortzone, kun je soms verrassende dingen ontdekken.

Paarden maken prachtig zichtbaar hoe de groepsdynamiek werkt.

Mindfulness

Het leven wordt steeds jachtiger. Alles moet sneller, efficiënter en beter. Wij eisen steeds meer van onszelf. De hoeveelheid prikkels is enorm toegenomen met de komst van tv, computer, mobiele telefoons en iPod's.

Mindfulness betekent letterlijk aandachtigheid of oplettendheid.

Dat klinkt heel eenvoudig en vanzelfsprekend, in de praktijk blijkt dit echter behoorlijk lastig te zijn. Je bent zo gewend om bezig te zijn met het ene en ondertussen na te denken over het volgende. Zonder dat je het doorhebt ben je in je hoofd bezig met problemen op te lossen, werk te organiseren, gesprekken te voeren enz. Dan ben je dus niet aandachtig aanwezig, maar je handelt op je ‘automatische piloot’. Mindfulness is de sleutel tot het hier-en-nu. Waar je aandacht is, daar ben je. Door Mindfulness stap je uit je normale dagelijkse patronen en automatismen:Je maakt pas op de plaats, even geen ‘doen’ maar ‘zijn’. Je leert aanwezig te zijn bij alles wat zich in het huidige moment aandient.


Waarom werk ik met paarden?

Een paard reageert alleen op zaken die er nu toe doen en er nu zijn. Helaas is dit voor ons mensen niet meer zo natuurlijk, we doen vaak 10 dingen tegelijk en racen van hot naar her. De oefeningen met de paarden zullen in het teken staan van het "hier en nu" en Mindfulness. Iets wat voor paarden heel natuurlijk is. Vaak valt of staat alles met communicatie. Als er niet gecommuniceerd wordt, dan komen de kwaliteiten niet tot hun recht. Het allergrootste deel van de communicatie, zeker als het gaat om emoties is non-verbaal. Dit is juist de communicatie waarop de paarden reageren.

Paarden zijn oprecht en eerlijk en reageren op de dynamiek die heerst in een groep. Ze hebben hun ‘persoonlijkheden’, maar hun gedrag is ook een reactie op de sfeer en acties in de groep.


Omgang met paarden vereist een open mind. Het zijn unieke dieren die direct reageren op lichaamstaal en zij fungeren dan ook als een perfecte spiegel als het om mindfulness gaat. Paarden reageren haarscherp op interacties omdat samenwerking voor hen leven of dood betekent. De paarden zullen eerlijk reageren op dat wat er is. Een paard is heel gevoelig voor authentiek leiderschap. Een authentieke leider zet zijn of haar leiderschap in ten dienste van de kudde. Dat maakt deze leider betrouwbaar en voorspelbaar.


Door mensen met een paard aan het werk te zetten worden de mensen gedwongen om hun gebruikelijke zakelijke harnas af te leggen. Het paard interesseert het immers niet welke functie iemand binnen het bedrijf heeft. 

Mensen worden hierdoor uit hun comfort-zone gehaald en in hun “natuurlijk gedrag” teruggebracht. Ook voelt iedereen aan dat het met een paard geen zin heeft om een letterlijke krachtmeting aan te gaan.  Tegenover een paard van 600 kilo leg je het altijd af. Daardoor moeten mensen zichzelf laten zien.


Paard als spiegel                                       

Paarden kunnen ons gedrag als geen ander spiegelen. Uit onderzoek blijkt dat ca. 80% van onze communicatie uit non-verbale aspecten bestaat. Omdat paarden niet oordelen, maar jou wel volgen in hoe jij je bewust en onbewust gedraagt, zijn ze een perfecte spiegel.  Paarden zijn meesters in lichaamstaal en meestal zeer geduldige dieren en wij kunnen daarom veel van ze leren.

Paarden beschikken over een aantal kenmerken die buitengewoon bruikbaar zijn in trainingen. Zo zijn ze zeer sensibel, ze voelen twijfel, onzekerheid of angst haarfijn aan. Maar irritatie, frustratie en boosheid ook. Ze lezen onze lichaamstaal als geen ander. Je ervaart het effect van jouw gedrag op de reacties van het paard. De paarden fungeren hierbij als spiegel voor de individuele deelnemers.


De cursus wordt gegeven op onze mooie boerderij direct bij de nederlandse grens bij Siebengewald. Er zijn een aantal goede overnachtingsmogelijkheden in de directe omgeving die bijzonder geschikt zijn voor bedrijven. Verder zijn er fantastische arrangementen te combineren met Klooster Grafenthal,  waaronder een heerlijk diner of barbecue.


De data van deze bedrijfstraining zijn uiteraard in overleg met uw bedrijf.

Kosten: 195 Euro ( excl. btw.) per persoon

Maximaal aantal deelnemers: 8
Referentie:

Met een groep enthousiaste Enexis collega's hebben we een leuke teambuilding dag meegemaakt bij Birgitta.We hebben o.a. geleerd hoe hoe je bij paarden groepsgedrag en subtiele communicatie kunt observeren.Daarna hebben we geoefend met twee paarden die ons op een prachtige manier spiegelden hoe wij met hen communiceerden.

We konden goed zien hoe dat communiceren eigenlijk steeds weer opnieuw maatwerk is.

Na een heerlijke lunch hebben we geoefend met intuïtieve communicatie en telepathie oefeningen, dit is nog niet zo simpel maar wel leuk om te doen. 's-Avonds heerlijk gegeten bij Klooster Graefenthal op een prachtige locatie.

Voor ons was het een super dag met waardevolle inzichten voor ons team.

We kunnen dit daarom van harte aanbevelen aan anderen.

Louis  Dietvorst, Enterprise Architect

ENEXIS B.V. , 's-Hertogenbosch


Op zondag, 12 oktober 2014 was ik te zien bij een aflevering van LifestyleXperience op RTL4